Zgodovina okteta

 

.

Oktet iz Litije je začel z delom v januarju 1986. 4. marca smo imeli prvi nastop na Stavbah v Litiji na občinskem prazniku dneva žena. Ob 100 - letnici Pedilnice Litija smo dobili prve obleke in srajce in seveda nastopali, da se je kar meglilo. Sodelovali smo na srečanju oktetov v Šentjerneju, nastopali na prireditvah v litijski občini in pripravljali samostojne koncerte, ki so veliki večini ostali v spominu kot prireditev, na katero se je splačalo priti. Drugačen trenutek v režiji Janka Slimška in soustvarjalcev Dušana Bučarja, Uroša Mačka, Urške Meglič, Anuške Potisek in Jožeta Sevljaka. In nastal je , tako spontano, Litijski oktet. In večer glasbe, besede in pesmi. Vrhunsko. Akademski kipar Zlatko Rudolf, igralec Uroš Maček, harmonikar Franci Žibert, Ženski oktet iz Brestanice in seveda Litijski oktet. In prireditev Pri nas doma z Markom Krepsom na harmoniki, slikarjem Jožetom Megličem, cvetličarko Tončko Ulanec, z Metko Sinigoj in Milanom Doblekarjem ter folklorno skupino Javorje. 49 nastopov smo prigarali do 16. rožnika leta 1991. Vsa ta leta smo uspeli obdržati prijetno vzdušje tako na vajah, kot na nastopih, in kar je potrebno še posebej povedati, tudi na piknikih in srečanjih, ki so bili predvsem zabavnega značaja. 

 

Delali smo naprej in peli. Na prvi poroki v obnovljeni kapeli na Bogenšperku, na zasedanju prve slovenske vlade na Bogenšperku in potem se je počasi ( pa vendar zelo na hitro) zgodila kaseta. Promocijo smo naredili v prosincu leta 1992, vrhunsko - da se ve ! In nato v septembru 1992 še projekt " Okteti kranjske pri Valvazorju, kjer je sodelovalo 7 oktetov. Vse smo naredili sami - temu primeren je bil tudi naš nastop – milo rečeno »katastrofa«. Vmes smo šli malo po Nemčiji in Avstriji. Na novo je prišel umetniški vodja Mitja Gobec. Leta 1993 je odšel Jože Mahkovec, zamenjal ga je Franci Prijatelj. Svoj stoti nastop smo imeli 26. decembra na Vačah. Posneli smo tudi CD. Vmes je odšel Anton Sinigoj in prišel Sandi Sojer, za umetniško vodenje je začel skrbeti Jože Vidic......., potem pa smo nekaj mesecev počivali.

 

Tam nekje konca leta 2000 smo strnili vrste. Nadaljujemo delo, ki smo ga začeli, iščemo nove pevce, ki nas bodo tam nekje v naslednjem stoletju počasi zamenjali in se neizmerno veselimo vsakega nastopa, kjer nam pesem zveni in cenjeno poslušalstvo pokaže, da jim je naše petje všeč.
Prvi odmevni nastop v letu 2001 smo imeli v novi sestavi na prvem srečanju oktetov Dolenjske, Bele krajine in Posavja.


 

V letu 2002 smo sodelovali na drugem srečanju oktetov Dolenjske ter na srečanju izbranih oktetov Slovenije ter prejeli Zlati žig JSKD.

 

Turneja po Kanadi in Ameriki od 1. do 12. maja 2003 je bila čudovita ter neizmerno naporna. Z oktetom je muziciral tudi Marko Krebs.


  

 

Vsakoletni Valvasorjev piknik je bil 28. junija »u Gradiš«, pod Lenartovim kozolcem. Zbrani vsi mladi in malo manj mladi, povezani z oktetom, čudovit golaž in jedi iz žara ter dobra kapljica in sok in pa obisk Eme direktno iz Toronta. 

 

V novembru 2003 smo že drugič peli na reviji izbranih oktetov Slovenije v Novem mestu in ponovno prejeli Zlati žig JSKD, tokrat že z novima članoma okteta Darkom Vidicem (1. bas) in Davidom Kastelicem (2. tenor).

  


17. aprila 2004 smo bili organizatorji srečanja POSAVSKIH, DOLENSKIH in BELOKRANJSKIH oktetov v Litiji.
Sodelovali so TREBANJSKI OKTET, ŠENTJURSKI OKTET, DOLENJSKI OKTET, OKTET LIPA, OKTET VITIS, POSAVSKI OKTET, OKTET ADORAMUS in OKTET VALVASOR.
Vsak oktet se je predstavil s tremi pesmimi, tema večera je bila vasovanje. Na koncu sporeda smo pod vodstvom Jožeta Vidica zapeli dve skupni pesmi, srečanje pa nadaljevali v jedilnici osnovne šole Gradec, kjer smo zaključili naše prijetno druženje. Vsem, ki ste nam pomagali izpeljati to srečanje, se člani okteta Valvazor zahvaljujemo. Hvala!

 


Konec poletja 2004 smo člani Okteta Valvasor preživeli dva čudovita dneva na barkah Janeza in Primoža v Puli. Poleg lepega vremena in vožnje okoli rta Kamenjak smo doživeli tudi krst z močnim jugom, zaradi katerega nekaj fantov ne prisega več na jadranje. Spali nismo skoraj nič, podobno težavo so imeli tudi drugi prebivalci Marine v Puli. Spekli okusne ribe, jedli dva dni pečen odojek in pili vse mogoče, kot se za prave »pomorščake« spodobi. Na zajtrk odšli v Mercator Pula, potem pa kljub močnemu jugu na morje. Ne boj, mesarsko klanje! Naše druženje pozno popoldne zaključili s čudovito večerjo na slovenski strani in bili enotni, da zadevo ponovimo vsako leto.                              


 

15. oktobra 2004 smo sodelovali na osrednji prireditvi Zveze kmetic Slovenije v Ljubljani, kjer je potekala slavnostna prireditev z izborom kmetice leta 2004. Kmetica leta je postala gospa Marija Sedonja iz Sodišinec; David ji je zapel tisto «….Kje je tista rožica……«.Z nami je nastopil tudi naš harmonikar Marko Krebs. Doživeli smo neverjetno pozitiven odziv celotnega občinstva, ki je skupaj z nami zapelo nekaj slovenskih narodnih venčkov s pravim navdušenjem.

 

16. oktobra 2004 smo sodelovali na 3. reviji izbranih oktetov Slovenije v Viteški dvorani Posavskega muzeja Brežice.Zapeli smo tri pesmi:
1. Zvečer; Fran Levstik; Hrabroslav Volarič
2. Pesem o rožici; Danilo Gorinšek; prir. Rado Simoniti
3. Na Vipavskem; Ludvik Zorzut; Rado Simoniti

Namesto basista Darka je z nami pel naš umetniški vodja Jože Vidic. Nastopili so še Oktet Adoramus iz Novega mesta, Logaški oktet, Oktet TEŠ iz Šoštanja, Nonet Brda iz Dobrovega, Nonet Vitra iz Ribnice in Oktet Gallus iz Ribnice.
 

6. novembra 2004 smo bili gostje na letnem koncertu Zagorskega okteta v Kulturnem centru Delavskega doma Zagorje. Zapeli smo šest pesmi: Zvečer, Tri narodne, Pesem o rožici, Rezijansko, Tiha noč in Na Vipavskem. Na prireditvi je pel tudi Mješoviti zbor »Slavac« Omiš iz Omiša. Prijetno druženje se je do zgodnjih jutranjih ur nadaljevalo v gostilni Vidergar v Kanderšah.

 

Na vrh